Expociencia 2018
PCUV
Menú portal

Activitats en espais 4 i 5

Activitats en espais 4 i 5

Microplant. IBMCP (CSIC-UPV). (Infantil i juvenil).
Amb aquesta activitat pretenem mostrar al públic infantil i juvenil el món interior de les plantes, que observem amb tècniques de microscòpia, i la seua micropropagació in vitro en medis de cultiu.  

De la farina al pa. IATA. (Infantil).
Taller atractiu per a xiquets. Coneixeran els ingredients que s’usen per a fabricar productes derivats dels cereals. Aprendran jugant les diferents etapes d’un procés de panificació, brioixeria o galeteria. S’hi ofereix la possibilitat de manipular la massa, formar-la i posteriorment fornejar-la. Es podrà provar el producte que faça cadascú. 

Aprèn física amb llaminadures. IATA. (Infantil).
L’activitat  ensenya el concepte físic d’elasticitat  utilitzant molls i llaminadures. Els participants estiraran diferents llaminadures pels extrems sense trencar-les i en valoraran l’elasticitat i la força necessària per estirar-les. La física no va ser mai tan fàcil d’assaborir!

Els teus bacteris i tu. IATA,  Grup d’Ecologia Microbiana, Nutrició i Salut. (Infantil i pares).
Es tracta d’un joc en el qual els participants (enfocat per a xiquets) han de buscar bacteris en diferents mostres. Després els explicarem el paper dels bacteris en el nostre organisme. Els ensenyarem els bacteris en una placa d’agar. L’objectiu principal és eliminar el mite que els bacteris són dolents.

Microorganismes i aliments. IATA. (Tots els públics).
En aquesta activitat volem donar a conèixer l’existència d’éssers vius que, malgrat la seua petita grandària (solament els podem veure amb un microscopi), són molt útils per als éssers humans, ja que els serveixen per a elaborar diferents tipus d’aliments. Els microorganismes estan presents en molts dels aliments que consumim diàriament.

Fruites liofilitzades. IATA. (Tots els públics).
Fruites que no pesen, però fan olor i estan saboroses... Què els ha passat? Per a aquesta activitat hem liofilitzat mostres de diferents fruites (maduixes, bananes, kiwis, pomes, etc.) que oferim al visitant perquè en note el pes, la textura, l’aroma i el sabor mentre li expliquem què és la liofilització i les seues aplicacions en la indústria alimentària.

Enzims i aliments: experimenta amb la teua saliva el poder de l’amilasa. IATA. (Infantil-juvenil).
Amb aquesta activitat demostrarem la capacitat dels enzims digestius per a degradar els aliments que ingerim en substàncies més senzilles que serveixen al seu torn d’aliment per a les nostres cèl·lules. Experimentarem amb l’amilasa de la saliva i demostrarem com és capaç de degradar el midó, present en molts dels aliments que prenem diàriament, com el pa, la pasta i les creïlles.

Des de l’arbre del cacau fins a la xocolata. IATA-CSIC. (De 6 a 15 anys).
La xocolata és un aliment molt conegut, però sabem com es fa? Coneixem la planta de la qual naixen les llavors de cacau? On es conrea? I què mes cal fins a arribar a una deliciosa barra de xocolata? Quines són les propietats nutritives de la xocolata? És sa menjar xocolata? Quin lloc ocupa en la piràmide alimentària?

Biopolímers i envasos comestibles. IATA-CSIC. (Tots els públics).
Aquesta activitat mostrarà el problema dels polímers sintètics, que servirà per a la creació dels nous polímers biodegradables. Ensenyarem d’on s’obtenen, com es fabriquen i les seues principals aplicacions en l’àrea alimentària. (Tres sessions 11, 12 i 13 hores).

Descobreix els colors dels nostres fruits. IATA-CSIC. (Infantil 5-12 anys).
Farem suc de taronja amb diferents pigmentacions en la polpa i separarem els pigments del suc en tubs d’assaig de plàstic (els xiquets podran endur-se’ls). A més oferirem una petita degustació dels sucs o dels fruits per a promocionar-ne el consum com a hàbit saludable.

El joc de les plantes en la nostra vida. Editorial CSIC. (Tots el públics)
Es presenta en format pòster i desplegable, i constitueix una eina formidable per explicar la història de la ciència de les plantes i la importància que aquestes tenen en les nostres vides.