Expociencia 2018
PCUV
Menú portal

Activitats en espai 1-2 i 3

Activitats en espais 1-2 i 3

Hi ha estels, sol i lluna... Observatori Astronòmic UV. (Tots els públics).
El planetari és una finestra a la volta celeste que ens permet contemplar les llums còsmiques i manipular-les canviant l’estació de l’any o el lloc d’observació. Els dibuixos en el cel i les seues llegendes ajuden a reconèixer les principals constel·lacions, la qual cosa converteix el planetari en  una experiència màgica.

3, 2, 1 Ignició! Observatori Astronòmic UV. (Infantil).
L’activitat consisteix en el llançament de diversos tipus de coets propulsats amb aire a pressió, gas carbònic o aire i aigua. Són models molt senzills que qualsevol pot construir a casa amb materials fàcils de trobar. 

Volcà de llevat. I2SysBio.
La catalasa és una proteïna antioxidant que ens protegeix dels compostos químics que ens oxiden. Està present en tots els éssers vius. Veurem la seua acció de descomposició de l’aigua oxigenada en aigua i oxigen en el llevat i en la creïlla.

Pinta amb bacteris. I2SysBio.
Utilitzarem bacteris inofensius i llevats per a mostrar-ne les possibilitats estètiques. Deixarem al públic que pinte amb microorganismes innocus (llevat) unes plaques Petri, que es podran dur a casa. A més, els demanarem una mostra de saliva per a sembrar-la i, una vegada haja crescut, els enviarem una foto per correu-e. 

Cicles de vida complexos: els pugons. I2SysBio. (A partir de 8 anys).
Ensenyarem com afecta la llum el complex cicle vital d’aquests insectes, a més de l’efecte que té l’arribada de l’hivern en la morfologia i l’estil de vida dels pugons mitjançant l’observació amb lupa d’espècimens, la qual cosa ens permetrà distingir partenogenètics, sexuats, alats, mascles i femelles .

Rere la petjada de Darwin. I2SysBio. (Adults) 11:30h. Sala Seminaris
Documental científic sobre evolució produït per la Universitat de València, inspirat per les cròniques de la policia científica. Recorre les etapes del cas Maeso, el judici de qui ens porta a les investigacions actuals en biologia evolutiva.

Sr. Darwin, quina gran idea. I2SysBio. (A partir de 12 años)
L’exposició, dissenyada amb motiu de l’Any Darwin en 2009, ha recorregut un ventall de centres escolars i presenta, de manera divulgativa, les proves de l’evolució biològica, els principals aspectes de l’explicació científica que va iniciar Darwin, així com les diverses aplicacions de la teoria evolutiva, per exemple en l’àmbit de les ciències de la salut

La ciència a escena. Ciutat de les Arts i les Ciències, SA. (Estudiants i professors).
Experiments de la Ciència a escena, tallers de física,  química i altres ciències que és realitzen al Museu de les Ciències, concretament els tallers Horror al buit i Fred fred.  

Microbiopuzles / microbiodibus. CECT. (Infantil).
Realització de trencaclosques i acoloriment de dibuixos de temes orientats a l’aprenentatge de: a) Nocions bàsiques de taxonomia mitjançant la realització d’un trenscaclosques de sis-deu peces i l’acoloriment d’un dibuix de l’arbre de la vida, en el qual els xiquets aprendran què és l’arbre de la vida i els diferents organismes que el componen. b) Beneficis i perjudicis dels microorganismes.

Veig Microbis. CECT. (Infantil).
En auqest taller podràs observar el creixement i morfologia de les colònies de microbis i també fongs filamentosos i rents.

Taques solars. Emissió solar enHα. Espectroscòpia. Associació Valenciana d’Astronomia.
Podrem veure amb telescopis solars especials la corona solar, fulguracions i les taques solars. Els telescopis posseeixen filtres Halpha que permeten centrar la visió en l’emissió més important que es deu a l’hidrogen en una longitud d’ona de 656 nanòmetres. Estudiarem amb un espectroscopi l’espectre continu del Sol. Els xiquets poden pintar l’espectre del Sol.

Genètica forense i evolució. ICBiBE. (Tots el públics)
Contacontes sobre genètica forense: Crim al laboratori de genètica. Origamis de la doble hèlix d’ADN. La biologia a la llum de l’evolució.

El joc de El mon dels plàstics. UBE CHEMICAL (de 4 a 10 anys)

Es realitzaran polseres i collarets a partir de monofilamento de UBE, amb peces que simulen diferents monomeros i d'aquesta forma obtenir una cadena que simule l'estructura d'un polimero.

 

Agrobiotecnologia al món de la maduixa. VALGENETICS, S.L. (a partir de 9 anys)
Hi hauràn dos tallers on es podran descobrir com la biotecnologia pot ajudar a tindre millors cultius i aliments  saludables com la maduixa. 1) Exposició de  microorganismes patògens de maduixa (fongs i bacteris) i 2) Taller casolà d’extracció d’ADN de maduixa.

 

El gusano multiusos. BIOPOLIS, SL. (Tots els públics)

Mediante lupas binoculares y vídeo se podrán observar cultivos del nematodo Caenorhabditis elegans, un pequeño gusano de sólo un mm de longitud que se utiliza de modelo animal en el estudio de desórdenes metabólicos y enfermedades humanas, como por ejemplo Alzheimer o la obesidad.

 

Monitorizació de paràmetres mèdics amb sensors electrònics. ANALOG DEVICES, S.L (Tots el públics)

Els rellotges i polseres intel·ligents poden monitoritzar paràmetres fisiològics com la freqüència respiratòria, ECG, ritme cardíac, etc. de forma no invasiva. En esta activitat veurem com s'obtenen tres d'estos paràmetres a través d'una xicoteta competició. Hi haurà un premi per al guanyador!

 

Electrònica recreativa. ANALOG DEVICES, S.L (Tots el públics) 
Estes demostracions pretenen ensenyar dos aplicacions realitzades amb algunes de les plaques amb microcontrolador més utilitzades actualment en el món de l'electrònica DIY (Do It Yourself). Amb estes plaques que fomenten l'aprenentatge de l'electrònica i la programació, qualsevol pot posar en marxa una idea després d'uns senzills passos i amb coneixements mínims

Crea la teua prÒpia Kriptonita. ICMOL (Tots els públics)
Vine a descobrir com es fa i que pots fer amb la Kriptonita.


Activitats de les Clíniques de la Universitat, Fundació Lluís Alcanyís:

Coneixes la teua boca? Clínica Odontològica. (de 13 a 18 anys)
L'activitat consistirà en explorar la boca dels xiquets mijançant una càmera intraoral i una pantalla per a visualisar-ho. Als que tinguen bona salut se'ls obsequiarà amb un regal d'un raspall.

Els ultrasons poden diagnosticar el teu peu. Clínica Podològica Universitaria FLA. (Tots el públics)
Fer demostracions practiques de l'utilisacio de l'ecografia aplicada al peu, realitzant medicions de les estructures del peu que freqüentment se veuen afectades per distintes patologies. Mostrar al public el funcionament i les possibilitats diagnostiques d'aquesta ferramenta. 

Noves tecnologies aplicades a la Logopèdia. Clínica de Logopèdia (Tots el públics)
Els participants podran visualitzar l’augment o disminució de la seua activitat muscular o de la seua nasalitat en funció de la forma que utilitzen el seu aparell fono-articulador. Podran gaudir dels jocs que presenten els nostres biofeedbacks.

Com veuen els que no veuen.  Clínica Optomètrica (Tots el públics)
Concienciar a les persones que s’arrimen del problema de la baixa visió, intentant que tots els participants puguen sentir l’experiència de ser persones amb una visió molt disminuïda mitjançant ulleres preparades i superant certs reptes en un circuit. A més a més, hi haurà una exposició que mostra gràficament l’efecte de la baixa visió.