Expociencia 2018
PCUV
Menú portal

Activitats en espai 7

Activitats en espai 7

Observa l’univers des de les profunditats del mar: telescopis de neutrins. IFIC. (Tots els públics).
Els neutrins són partícules molt lleugeres, diminuts trossos de matèria que es mouen gairebé a la velocitat de la llum. No tenen càrrega elèctrica i es relacionen molt poc amb la resta de partícules, així que són capaços de travessar grans quantitats de matèria sense adonar-se’n a penes, la qual cosa els converteix en missatgers inigualables per a explorar els confinis de l’univers.

Som radioactius? IFIC. (Tots els públics).
La radioactivitat està pertot arreu: les parets, les taules, fins i tot nosaltres mateixos, estant radiant partícules en tot moment. Aquesta radiació no és perillosa, perquè nosaltres i els nostres avantpassats portem milions d’anys en aquest planeta i vivint amb ella. Si vens podràs veure-la amb els teus propis ulls i aprendre d’on ve.


ATLAS. Un gegant per atrapar partícules. IFIC.
En la frontera entre França i Suïssa, a 100 metres baix terra, es troba una de les màquines més grans i precises que ha construït l'home. És el LHC, un accelerador de partícules de 27 quilòmetres que ens permet fer una ullada a coses molt més xicotetes que un àtom. Si t'acostes podràs veure-ho molt de prop, inclús fer-te una foto com si estigueres en ell.