Takaaki Kajita en els Col·loquis Severo Ochoa de l'IFIC
8 d'octubre de 2018 12:00 Saló d'Actes de l'Edifici de Capçalera del PCUV

Takaaki Kajita en els Col·loquis Severo Ochoa de l'IFIC

08/10/2018

Takaaki Kajita (1959, Higashimatsuyama, Japó) imparteix el segon dels col·loquis Sever Ochoa de l'IFIC de la temporada 2018/2019, programa de conferències on el Centre d'Excel·lència valencià convida a experts mundials en física de partícules, astropartícules i física nuclear.

La seua conferència, titulada The neutrino program in Japan, versarà sobre les claus del programa de recerca en física de neutrins del seu país, una de les potències mundials en aquest camp. Japó alberga el major detector de neutrins del món, Super-Kamiokande, un contenidor de 40 metres d'alt amb 50.000 tones d'aigua pura en una mina subterrània, on es va descobrir l'oscil·lació dels neutrins procedents de l'atmosfera en un experiment liderat per Kajita. Super-Kamiokande rep també neutrins procedents del laboratori KEK en l'experiment T2K, on participa l'IFIC.

Takaaki Kajita va estudiar en les universitats de Saitama i Tòquio, on es va doctorar en 1983 sota la direcció de Masatoshi Koshiba, premi Nobel en 2002 per la detecció de neutrins còsmics. Des de 1988 està vinculat a l'Institut per a l'Estudi de Rajos Còsmics de la Universitat de Tòquio, del que és director des de 2015. Actualment també lidera un altre experiment situat en l'observatori Kamioka, KAGRA, per a detectar ones gravitacionals.