Fotografiando la frontera del tiempo y el espacio
16 de maig 12:00 Auditori Marie Curie

Fotografiando la frontera del tiempo y el espacio

16/05/2019

Hace apenas unas semanas, el pasado 10 d'abril, el projecte Event Horizon Telescope (EHT) va donar a conéixer al món la que ja s'ha convertit en una de les imatges més conegudes i transcendentals de la història de l'Astronomia: la primera fotografia dels voltants de l'horitzó de successos d'un forat negre. L'impacte d'aquesta imatge es deu no solament a l'enorme importància científica que té en sí, sinó també als fascinants reptes tecnològics que ha suposat aconseguir-la.

De la mà d'un dels col·laboradors directes del projecte EHT, l'astrònom Iván Martí Vidal, repassarem les principals idees, conceptes i curiositats que envolten als forats negres, "els objectes més exòtics i misteriosos de l'Univers". Així mateix, coneixerem detalls i anècdotes que hi ha darrere d'aquesta icònica imatge.

 

Perfil del astrónomo Iván Martí Vidal

Iván Martí Vidal és doctor en Física per la Universitat de València (2008). Va ser investigador postdoctoral "Alexander von Humboldt" en l'institut Max Planck de Radioastronomia (Bonn, Alemanya) fins a 2011 i astrònom de plantilla en l'Observatori d'Onsala (Suècia) fins a setembre de 2018. Gràcies al seu algorisme "PolConvert", el telescopi ÀNIMA va poder unir-se al projecte EHT en un temps rècord i amb un pressupost mínim, convertint-se en l'element més sensible de tot l'EHT i permetent obtindre la primera imatge d'un forat negre.

A més de ser membre del projecte EHT, Iván Martí Vidal és coordinador del grup de Polarimetría, la missió del qual és l'estudi del paper dels camps magnètics als voltants de l'horitzó de successosActualment, és membre del Cos d'Astrònoms de l'Institut Geogràfic Nacional. A partir de juny, passarà a ser l'Investigador Principal d'un projecte d'Excel·lència Científica CIDEGENT a la Universitat de València, subvencionat per la Generalitat, amb el qual continuarà la feina de casa de col·laboració en el projecte EHT.

10 anys del Parc Científic de la Universitat de València

Aquesta conferència forma part del cicle de ponències divulgatives que el Parc Científic de la Universitat de València organitzarà al llarg de 2019 amb motiu del desé aniversari de la seua inauguració oficial. Fa 10 anys aquest ecosistema aglutinador de recerca i innovació obria les portes a la transferència del coneixement universitari a la societat a través de la creació d'empreses de base tecnològica.